Jag hjärta vintercykling!

Det kanske är mer rättvist att hänvisa den här hyllningen till höstcykling istället för vintercykling med tanke på att det är barmark och några plusgrader fortfarande. Men! Det spelar inte så stor roll, budskapet i inlägget är att slå ett slag för utecyklingen under en period på året när det är som mörkast och förmodligen som allra enklast att hitta ursäkter för att inte ge sig ut. Här är lite motargument och pepp för att ge dig ut;
 
Det är kallt!
Nja, det behöver det ju inte vara. På med bra ullsockor, köp ett par bra vinterskor, skaffa värmesulor, rota fram underställen, buffarna och sätt på dig ett par justa vinterhandskar. Är det fortfarande kallt, prova att cykla på lite så du får upp värmen och behåller den. Men charmen med vintercykling är ju att klä på sig tillräckligt så att du inte behöver känna nån press på att hetsa med hastigheter eller watt och annat, det går ju liksom inte lika fort att färdas på en cykel med dubbdäck och skärmar och lampor och sånt. Och det är helt ok! Det är mer njutningsfullt än vad man kan föreställa sig att känna full acceptans för låga hastigheter och snacktempo och att köra med de som annars kan dra ifrån en på ett tramptag. På vintern är det liksom en annan grej och väldigt gemytligt!
Det är smutsigt!
Jo det kan det förvisso vara men allt går ju att tvätta, eller hur! Sätt på stänkskärmar på cykeln så blir det lite mindre att vaska när du kommer hem. Se det som en gratis peeling om det stänker grus och annat i ansiktet, det finns de som betalar dyrt för att gå och få sånt insmort. 
 
Jag har ingen vintercykel!
Bara att införskaffa. Köp en begagnad om du inte vill eller kan köpa en ny. Du kommer att ha bra nytta av den och det är ju en investering i dig själv så det håller inte som ursäkt. Dra in på nåt annat och prioritera denna cykel! Har du en vintercykel kan du också utforska otrafikerade grusvägar och stigar. Det är en upplevelse du kanske inte tar dig tid till under sommaren om du är landsvägsinriktad. 
Det är osäkert väder!
Jo. Men vad är egentligen skillnaden mot sommarhalvåret? Inte mycket. Givetvis är det beroende på i vilken landsdel du bor men bor du i Norrland är ju den verkliga cykelsäsongen inte så lång i vilket fall som helst:o) Det kan lika gärna bli vackert väder och det finns inget härligare än att cykla ute när det är kyligt i luften och solen skiner. Det är någon sorts magi över det. Bonus om det är frost eller lite snö som ytterligare förgyller vyerna. Det är som att cykla i 3D-vykort och det måste upplevas, så ofta det går. Ge dig ut tidigt på morgonen så är trafiken oftast lite lugnare, då får du njuta av lite mer av lugn och ro än annars. Har du tur får du också uppleva massor av olika väderlekar på en och samma runda, allt kan hända -regn, snö, hagel, solsken, regnbåge, värmande solstrålar, stormvindar, vindstilla och så vidare. Det kan verkligen bli en helhetsupplevelse!
Jag vill ha sovmorgon på helgen och det är ju inte ljust så många timmar så det är ingen mening att ge sig ut! 
Nej, den ursäkten håller verkligen inte. Varje kilometer är en mer än ingen så ge dig bara ut! Ta sovmorgon en av helgdagarna, det räcker gott. 
 
Så nu är det bara att ge sig ut och rulla i vinterlandet!
 
Själv laddar jag just nu för att ge mig ut en sväng i morgon bitti. Sen blir det diverse svettpass inomhus i veckan. Nästa helg blir det en favorit - ett besök i Falun för att cykla i Velodromen och om en dryg månad blir det Ablocs Winter Challenge (VinterVättern) , en vinterrunda på 34 mil. Med andra ord - mycket skoj som ligger framför mig, hoppas du har nåt kul inplanerat också. 
 

Finns det nåt kul med november egentligen?!

November. En av årets tristaste månader som jag i normala fall brukar ha svårt att ta mig igenom. Det här djupsvarta mörkret som ockuperar vårt land under vintermånaderna kan ju ta knäcken på vem som helst. Eller? Om jag fick bestämma skulle jag radera denna månad ur kalendern och gå direkt på typ februari. Så här års brukar jag drömma och längta mig bort till varmare breddgrader och toksurfa efter cykelresor över jul. Take me away from here liksom.
 
I år känns det dock annorlunda! Jag fattar noll men jag till och med njuter av att det är november. Skumt men kanske är det för att jag har haft en bra oktober där jag ägnat tiden åt att trampa mig upp på en någorlunda grundnivå och att jag nu kan sätta igång med vinterträningen ungefär som vanligt? Kanske är det för att jag känner mig hoppfull om att jag kommer att vara en  hyfsat stark cyklist igen när vårsolen tittar fram? Eller för att jag har så mycket justa cykelkompisar att hoja runt med på helgerna? Fatta, jag tycker det är KUL att gå till innecyklingen på veckorna och köra de där svettpassen. Och jag njuter av att cykla distanserna på helgen även när det är kallt och blött. På riktigt! November är det nya svarta för mig. 

  
Så här kul är det att cykla både inne och ute! Ulf/Jessica/Niclas och Simon tycker också om att cykla:)
 
Sedan sist har vi både haft avslutning och uppstart med Giro Cycle Team, det blir lite nyheter att vänta inför nästa säsong men exakt vad får jag skriva om lite senare. Det känns i alla fall roligt att veta att vi har ett lag även nästa år och det finns många roliga tävlingar och aktiviteter att se fram emot tillsammans. 

 Rörlighetsträning...Catta är på g!
 
För egen del är de närmaste aktiviteterna nu under november att öka träningsintensiteten något, lite mer kraft ska ner i pedalerna. Just nu kombinerar jag cykling med styrketräning och det känns bra hittills. Rörligheten tränade vi med teamet förra helgen och det var ju inget jag kan vara mallig över direkt och träningsvärken efter det passet var inte att leka med. Kanske blir det fler sådana pass under vintern, det känns som att det behövs:o) I början av december blir det en Falunresa för att köra Velodrom (barnsligt kul)  och i slutet av december blir det  en långrunda i och med Abloc Winter Challenge (VinterVättern) - 34 mil i mörker/dagsljus/mörker och förhoppningsvis fint vinterväder.
 
Från förra årets WinterChallenge photocred Rickard Persson
 
Sen är det ju nästan vår igen så jag ska nog ta mig igenom den här hösten bättre än någonsin!
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg