Tävlingspremiär i Örestad

Ja så var det dags för tävlingspremiär i Barsebäck, Örestadsloppen. Jag ska köra både tempo och linje och ser mycket fram emot att testa tempohojen som jag tyvärr inte kört mer än ett par mil på i år. Hade med mig Stikkan från klubben i bilen de dryga 30 milen på fredagen till det glamorösa vandrarhemmet vid Barsebäcks före detta kärnkraftverk. Här är det inte så uppmuntrande. Baracker som ligger mitt ute i ingenstans med en känsla av hög strålning både här och där. Som grädde på moset finns det på toaletten i rummen anslag från typ 2007, som handlar om svininfluensan och hur ofta man bör tvätta sig och att lägga extra fokus på att gnugga under naglarna så att bakterierna verkligen försvinner. Det spär liksom på känslan av att cykeltävlingar på denna nivå innebär helglyx (eller inte). 

Bunkerfeeling i Barsebäck
 

Jaja, vi går och lägger oss i rimlig tid för att kliva upp till en lördagsförmiddag med tempolopp. 

Lördag, tempoloppet

Jag ska starta 11.16 och har sällskap med Stikkan upp till startområdet för att hämta nummerlapp, hälsa på lite folk och annat man gör innan loppet. Vid 10.55 åker vi så och ska mäta in cyklarna och här börjar stressnivån öka rejält. Cykeln blir inte godkänd - styret inkl bågarna mäter för långt enligt de regler som kom för 2 år sedan. Fail! Pulsen är nu uppe på rött redan innan jag startat och jag ser mitt tempolopp försvinna i tomma intet eftersom jag ska starta om en kvart. Jag känner mig som en riktig amatör, vilket jag också är:) Men jag bestämmer mig snabbt för att köra loppet på linjecykeln istället och kanske att jag hinner till starten om vi cyklar raketfort och hämtar den. Stikkan hänger med och jag får i alla fall en rejäl uppvärmning tack vare detta. Väl på vandrarhemmet kastar jag linjecykeln på bilstället och gasar på upp till starten. Är försenad men inte mer än några minuter så jag ber snällt om att få starta vilket kommissarien säger okej till. Ny tid 11.20 som är precis i stunden. Klockan har startat några sekunder innan jag trampar iväg. Puh, vilken kass uppladdning – men jaja, nu är jag ju i alla fall på gång.

 Adjö långa tempobågar, ni kommer att bytas ut eller sågas av till nästa lopp. 
 
Loppet är 3 mil på en relativt flack bana, som vanligt blåser det ju en del här och de första 1,5 milen består av motvind, runt 4-5 sekundmeter skulle jag tro och lite mer i byvinden. Lite lätt irriterad känner jag mig eftersom jag så gärna ville köra på tempocykeln men det går ändå ok tycker jag och försöker mentalt att trycka bort den dåliga starten. Förra gången jag skulle köra tempoloppet här, för två år sedan, missade jag en högerkurva och jag körde helt fel vilket gjorde att jag fick bryta loppet. Så nu är jag åtminstone glad att jag har fattat var jag ska svänga och att jag prickar rätt. Det är bara att trampa på till vändpunkten. Jag passerar en från klassen D50 och det känns i allafall bra. Tillbakavägen blir en belöningstramp då det är fin medvind i princip hela vägen. Riktigt härligt, mer sånt!
 
Väl i mål har jag ett snitt på 37,3 vilket jag ändå är nöjd med. Med detta kommer jag 3a, 16 sekunder efter 2:an och ett par minuter efter 1:an. Tror ju att jag hade kört på en bättre tid med tempocykeln men känner mig hyfsat nöjd med min prestation med tanke på förutsättningarna. Som Stikkan sa, hade du varit inställd från början på att köra med linjecykeln hade du kört snabbare ändå. Det gäller ju att inte bli bitter i sådana här lägen. Känslan är ändå att jag lyckades disponera min kraft rätt bra under loppet och det kommer jag ha nytta av på framtida aktiviteter. Jag har inte kört särskilt många tempolopp så får öva mig under denna säsong tänker jag. Killarna i HCK (Stikkan, Fredrik och Johan) kör också tempoloppet med lite varierande resultat från 5e plats till 23e.
 Prispallen på tempoloppet
 

Söndag, linjelopp

Så dags för linjeloppet med start kl 11.35. Morgonen bjuder på ok väder, det har varit lite till och från i väderprognoserna men klart är att det förmodligen kommer blåsa mer och mer under dagen och att det är stor sannolikhet för regn. Hemma i Göteborg har det snöat på morgonen och både MMS och Facebook visar upp mindre smickrande vårbilder med snöfall och slask. Bara hålla tummen att vi slipper det härnere.

HCK-killarna startar 10.15 och verkar hänga med bra i klungan, det lilla jag ser när jag är uppe i startområdet. Kul!

Vår klass D40 startar med D30, D50 samt sportklass så vi är ett 10tal tjejer som ger oss iväg. Vi kör på en 12,6 km bana och ska trampa 5 varv.  En högersväng och 5 vänstersvängar plus lite höjdstigningar. En ganska rolig bana tycker jag, så länge jag kan ta kurvorna någorlunda. Det blåser ju självklart en del och vi trampar i motvind i ungefär halva banan, sen blir det skön sid- och medvind.

Efter cirka 8 kilometer ska vi svänga vänster och i och med att jag ligger främst går det bra att trampa till i kurvan. Jag och två från min klass drar iväg lite från övriga och fältet spricker upp.  Avståndet ökar till resterande gäng ochnu är vi en liten skara som trampar på tillsammans. Det är jag och en av de två tjejerna som står för draget här, den tredje av oss gör ett par försök att lägga sig och dra men faller snabbt tillbaka och ligger sedan på rulle i stort sett hela loppet. Det blåser lite mer för varje varv vi kör, det duggregnar och det är allmänt kallt. Vi turas om att försöka göra några ryck men inser att det kommer bli svårt att hänga av varandra när det är så pass blåsigt som det är. Varje varv är ungefär detsamma, förutom de två sista. Då får vi sällskap av snön som lägger sig fint i ansiktet och kyler på ännu mer. Känns som det kan vara lite halt också. Inte jätteskönt cykelväder faktiskt. Jag inser att det kommer bli en spurtuppgörelse och förstår också att det inte är till min fördel, jag är ju inte vassast i spurter direkt. Däremot har jag och den här ena tjejen ju dragit runt oss tillsammans i en hyfsad fart vilket jag får vara nöjd med. Och ja, självklart blir det spurt. Och nej, jag är inte jag bäst där utan vinner gör ju den som har vilat mest. Alltså hon som legat på våra hjul i dryga 6 mil och som glider så fint förbi på upploppet. Så är det i cykling. Jag kommer trea idag igen. Men samma som igår, inte bli bitter utan ta med det positiva för att lära till nästa gång. Träna spurter kanske? Vi snittar enligt resultatlistan på 36,6. Ok för att vara premiärlopp och bara två som drar med den vinden. Jag konstaterar att resultatlistan för loppet är fel då det står att övriga tjejer körde fortare än oss. Chipstrul eller klockning ett varv för tidigt tro?

Jaja, hur som helst så är jag ändå nöjd med mina lopp även om jag inte fick resultaten på min sida. Bara att kämpa på och hem och fixa tempocykeln så jag kan använda den nästa gång. Våra HCK-killar körde bra och fick några topp10-placeringar i sina klasser.

Restaurangbesök på lördagen i Landskrona - Idas by the sea. Skippa bunkern och åk hit - rekommenderas varmt!

Nästa tävling blir Göteborgsgirot 7 maj där jag nu bytt klass så jag kan köra tävling tillsammans med elittjejerna, det blir skoj även om jag inser att det kommer bli ordentligt svettigt.

Vårläger med HCK

Äntligen var det dags för årets träningsläger med klubben (Hisingens CK) i Laholm. För mig är det här det tredje gången jag är i Laholm och cyklar, förra året var jag dock bara var nere en dag av tre och körde under lägerhelgen. I år åker jag ned tillsammans med Jessica och Niclas på torsdagkvällen efter att ha varit i Stockholm under dagen. Så, vi kom till Laholm vid 19.30 och började med att äta lite gott och träffa lite klubbkompisar innan vi installerade oss och somnade in i vårt rum.

Dag 1
Upp på fredagsmorgonen vid 7-tiden, frukost vid 7.30 och sedan lite ta-det-lugnt-tid innan vi ska ut och köra tillsammans med Mattias Reck, som är vår guide för dagen och ansvarig för upplägg/runda. På schemat står en dag med belgisk körning, lite backe, mycket lagtempo och intervaller. En riktig kvalitetsdag med andra ord! Lite synd att morgonen var regnig, rätt kall och blåsig. Men – det innebär ju extra bra träning så bara ställa sig in på att tugga lite grus. Jag kör med racegruppen vilket består av 16 pers (inkl Reck) där jag tyvärr är enda tjejen. Bra träning för mig förvisso men alltid kul om det är lite tjejer med också såklart.Hoppas på komplettering till nästa år.

Vid 10.15 drar vi iväg och startar med lite lugn uppvärmning innan vi äntrar den första backen som var flera backar i en på nåt sätt. Tyckte det var lite segt att trampa sig uppför den första delen av backen men i och med att det var rätt lång så kändes det bättre allteftersom. En del körde på riktigt bra men fick betala för det senare under dagen. Jag har inte kört så mycket backar i år med min Wilier som jag hade valt att ta med hit utan har ju använt Cannondale:n till det främst. Jag tycker nog att den sistnämnda är att föredra i just backar. Vet inte varför men jag får bättre rundtramp med Shimanon mot Campan känns det som. Det är ju bra att veta i och för sig så jag kan anpassa cykel efter bana framöver. Wiliern är dock grym för övrigt.

 Racegruppen kör lite klungkörning. Foto: Jason Brim (tror jag)

Jag kände mig nöjd med att ta mig upp hyfsat uppför backen och brände inte allt utan fortsatte att känna mig pigg. Tänkte att det här kan bli en kul dag. Vi fortsätter nedåt och kör lite belgisk klungkörning i kantvinden, det friskar på rejält mellan varven men det fungerar bra i klungan även om det är lite slitigt. Mattias manar på och verkar tycka att vi ska köra så mycket som möjligt i kantvind eftersom han söker sig till vägar som ger oss just detta. Kul och väldigt bra träning för oss alla.

Efter ett tag är det dags att köra lite lagtempo och vi delar in sig i grupper och sen är det bara att köra på. Vi rundar av lagtempot i slutet med att köra utbrytningsspurter, en väldans massa känns det som. Kul och jobbigt. Sen vänder vi hem och kör lagtempo den sista biten, jag orkade inte riktigt hänga med den starkaste trion ända hem men gjorde i alla fall ett försök innan jag släppte dem och trampade på själv i vinden till Laholm. En superkul träningsdag som gav mig mycket - jag orkade hänga med bra i övningarna och vågade mig på att köra med de starkaste i stort sett hela dagen vilket jag inte riktigt haft mod eller styrka till tidigare. 

På kvällen höll Mattias ett föredrag om lite blandade saker; proffslivet med Giant Alpecin och en rad träningstips för oss lite mer vanliga människor. Det är alltid roligt att lyssna på Mattias och han är ju väldigt duktig på att förändra sitt innehåll mellan varje föreläsning.

 Mattias Reck "mitt uppe i det"

Dag 2
Idag står det backträning på agendan. Vi ska ta oss upp för sammanlagt 7 backar med diverse namn runtomkring Hallandsåsen. Vi kör 5 innan det är dags att ta en kaffe i Båstad. Idag känns ju benen rätt stumma efter gårdagens urladdande lagtempon och spurter. Så, jag trampar på men det var ju ett annat klipp i benen igår måste jag säga. Kommer aldrig riktigt igång känns det som men det funkar ju att ta sig upp ändå, jag får ta det i min egen takt. Efter kaffestoppet kör vi i samlad trupp en stund innan vi trampar uppför den sista backen och där trampar vi på allt vi kan, vi blir lite uppdelade och jag kör med andragruppen där vi hittar ett bra samarbete och turas om att köra på. Vi har förstagruppen inom räckhåll men nä, benen är lite för mosiga för att jaga ifatt dem. Nu har vi betat av dryga 1300 höjdmeter så väl uppe känns det skönt att denna dag snart är över, benen svider fint och vill vila nu. Vi delar upp oss i två grupper och kör hem.

På kvällen håller Emma ett uppskattat föredrag om sin egen resa och det börjar diskuteras vad vi ska hitta på i morgon.De flesta känner för att gå upp tidigt och köra en runda för att kunna komma hem i någorlunda tid, det är ju Paris Roubaix på tvn/familjetid väntar.  Snacket går och det lutar åt en 7-milarunda med start 8.30. Vet inte hur det kommer sig men jag tror det var Niclas som plötsligt återupptar en tråd som vi pratade om i bilen ned – vi borde väl cykla hem till Göteborg från Laholm? Ja varför inte, det blir ju ett bra distanspass och det är ju söndag så det är väl bara att köra på. Jessica har möjlighet att köra hem bilen också så det är ju bara att ta chansen. Japp, då är det bestämt och det är bara att ställa om sig från en kortrunda till en 16-milare istället. Det blir kul!

 Racegruppen i en av nedförsbackarna

Dag 3
Vi äter frukost vid 7.30 och sedan ger vi oss av. Det är lite kallt (typ 0-gradigt) så vi räknar med att få trampa ett tag innan värmen kommer. Benen är stumma, kanske en blandning från helgens körning och kylan. Frukosten gör sig påmind i övre delen av magen under ganska lång tid innan den hittar nedåt, det tar ett tag innan känslan av proppstopp försvinner. För övrigt är det väldigt fina förhållanden, lite lätt vind från sidan och lite soldis. Vyerna på landsbygden är väldigt fina att färdas i. Ren propagandacykling och jag njuter av att få se Sveriges sydvästra landsdel på detta sätt. En del åkrar är till och med gröna och det märks att våren är i antågande på riktigt. Hur går cyklingen då, jodå Niclas är ju en maskin så det är ju inte direkt en lugn distansrunda vi är ute på men det flyter på. Vägarna är ju väldigt fina här och det är bara i början det är lite kuperat, sedan blir det platt och det går att stå på bra. Innan Varberg tutar någon på oss och Jessica hoppar ur bilen. Bra timing – nu kan jag ta av jackan och få lite vätskepåfyllning.

Vi ger oss vidare av till Varbergs hamn och tar en kaffe där och njuter av solvärmen en liten stund. Vi undrar lite hur det gått för vårt Lygnern subgäng som skulle köra till Varberg t or från Gbg på morgonen innan vi drar vi igen (det gick väldigt bra får vi reda på sen). Bara dryga 6 mil kvar nu. Hittills har vi snittat i 33,6 och ja, det lär ju inte gå så mycket långsammare de sista milen. Niclas är ju superpigg och väldigt stark. Jag är lite seg men det funkar ändå att trampa på. Från Varberg åker vi på de vackra vägarna längs havet. Jag har missat att cykla denna rutt tidigare så jag är glad att äntligen köra här, alla andra som bor i Götet har ju gjort det flera gånger om. Jag kan säga att det lär bli fler gånger för mig med. Vi kör om lite cyklister på vägen och det är ju alltid kul. Det ger liksom lite extra energi. Vid Kungsbacka börjar det kännas rätt segt och nu är det bara att hålla i sista milen. Vi kör på och snittar totalt på 35 km/h i dessa 16 mil hela vägen mellan Laholm och Göteborg. Det är ju klart godkänt och nu har vi ju trimmat in oss lite för att kunna köra i samma subgrupp på Vättern, mycket bra!

Jessica fotar oss på väg, citat, jag måste ha bildbevis på att ni verkligen cyklar hela vägen:)

Helgen avslutades med benen i högläge och nollaktivitet, en titt på Paris Roubaix och brasmys med Ulf. Benen är lite trötta även idag (måndag). Jag konstaterar att jag egentligen skulle ha en lugnare träningsvecka förra veckan, känner mig lite tveksam om detta räknas in under denna kategori men det går ju att justera schemat kommande vecka något istället.

Kul har jag i alla fall haft och även nått mina delmål som var att:
1)     Inte bonka under passet med Reck
2)     Utmana mig själv och köra med de starkaste så länge jag pallar under så många tillfällen som möjligt
3)     Ha kul

Summa summarum blev det dryga 39 mil under helgen varav flera av dem lite mer intensiva. Bra fart- och backträning plus distans i lite högre fart. Jag är nöjd med hur kroppen responderar i olika lägen, det är roligt inför den stundande säsongen.

Så - tack till er i race som erbjöd så bra träning. Tack till Niclas för en fin snabbrunda hem plus Jessica för påhejning och snabbdepåstoppet. Och ett jättestort tack till Emma och Sofia som ordnar med lägret, det är mycket fix och planering för oss fler än 60 personer som träffas i Laholm varje år och tar tid och energi från er vet jag. Tack även till alla andra roliga HCK-medlemmar för social samvaro.

Nu är vi igång, vi ses på vägarna!

Visa fler inlägg