Sub 7-30 - bit ihop och kör!
Okej, ska ge mig på att sammanfatta det här projektet – Vätternrundan sub 7.30. Varning för lång läsning.
I lördags var det ju dags för ett av mitt års delmål. En idé som min cykelkompis Jessica och jag bestämde oss för, med mycket stor tveksamhet för ungefär 10 månader sedan. Vi hade då rundat sjön på 8.24, kände oss sugna på att komma under 8 tim men kände inte till någon sub8-grupp i vår närhet. Båda våra respektive män skulle vara med i Lygnens sub 7.30 så vi bestämde oss för att våga hänga på, med stor respekt (och vånda) för vad som skulle krävas. Jessica skadade sig tyvärr i vintras och har inte kunnat fullfölja satsningen men har varit min trognaste vän och supporter och det har känts som jag fortsatt att köra för oss båda under vinter och vår.
För att ens tro att jag skulle kunna klara detta tog jag hjälp av Aktivitus med ett personligt träningsprogram. Jag har haft två omgångars program som jag har följt så noga jag kunnat och har därigenom utvecklat mig i en mycket positiv riktning. Jag har skrivit om det i tidigare inlägg och även på denna länk men måste säga igen att utan detta hade det varit stört omöjligt för mig att fullfölja det hela.
Vinterträning med subgruppen
Lygnens venner har haft vinterspinning på söndagar, 3 timmars pass som Peter och Mikko har hållit i som ledare. Passen har känts hysteriskt jobbiga, snudd på omänskliga om man lyckats följa upplägget till fullo. Jag har varit en flitig och trogen besökare och Mikkos begrepp ”det gör bara ont, det är inte farligt” har under de här passen etsat sig fast i huvudet. Budskapet har återkommit vid upprepade tillfällen (de mörka och obehagliga källarbesöken).
Jag fattade från start att det kommer att göra ont att köra Vättern på under 7.30 och att det kommer vara rejält jobbigt oavsett hur tränad jag är. Jag ska förbättra mig med nästan en timme på mindre än ett år, går det ens? På träningspassen har jag försökt att ”trampa sönder mig” mellan varven, bara för att få känna hur det verkligen känns. Jag menar att ta ut sig sådär så att du knappt vet vad du heter efteråt. Allt är bara mörkt, tyst och ensamt. Jag måste säga att spinningmiljön är himla bra att öva i eftersom det inte finns någon risk att krascha med cykeln och det finns ju folk runtom som kan ta hand om dig om det behövs. Jag behöver ibland se andra runtom för att ta i det där lilla extra på slutet som jag kan ha svårt att få till på trainern hemma.
På de där spinningpassen har jag lärt mig att jag alltid orkar lite, lite till mot vad hjärnan försöker säga upprepade gånger. Och sen orkar jag lite till ändå. Jag har också lärt mig att känna att jag kan vila när jag ligger på 86% av maxpulsen och att jag orkar gå upp på 90+ för att sedan vila på 86 igen. Under lång tid. Skum känsla men behaglig när man får till det.
Vårträning med subgruppen
Under våren har spinningpassen övergått till uteträning som vi haft på söndagar. Här har vi kört fort tillsammans och ofta legat i eller nära den Vätternfart vi behöver ha. Dvs runt 40 km/h i snitt gärna lite över. Jag som knappt visste att jag kunde få ut sån fart i mina ben har verkligen upptäckt cykling ur ett annat perspektiv. Jag orkade ju. Jag fixade att ligga med och dra i rotationen i den hastigheten under många mil - det var en härlig känsla när jag upptäckte det.
Jag har försökt att köra sockersnålt på träningspassen dvs utan gel och bars, för att sedan använda det enbart under lopp och märka bättre effekt. Däremot har jag alltid haft med ett par bananer i fickan och vatten i flaskan. Det har funkat bra men ska jag köra längre pass (över 12 mil och uppåt) har jag haft något mer med då gränsen för att gå för tom går där någonstans för mig. Under våren har jag, och vi i subgruppen också kört trots "grisväder" vilket jag tror att många kanske låter bli. Nej, det är inte så roligt att cykla i regn och tokblåst men – det kan faktiskt bli sådant väder under Vätternrundan får man tänka. Ska vi låta bli att cykla då? Nej. Och i vind blir man stark. Det blåser ju alltid på Västkusten, i Sverige och även på Vätternrundan. I någon form, det vet man med säkerhet.
Vätternrundan - loppet
Till själva loppet nu då. Vi hade start 12:16 och var 34 pers på startlinjen (32 killar och 2 tjejer). Det såg ut som vi skulle få det tufft med vindar och risk för regn. I efterhand kan jag ju säga att vi fick gott om båda dessa väderinslag, samtidigt och om vartannat. Det kändes inte som en optimalt bra dag att nå ett så tufft tidsmål på, vädret oroade mig en del redan från starten. Men! Allt pollen kommer ju försvinna så det var nånting bra med det hela.
Ner till Jönköping blåste det motvind och vad jag kommer ihåg sned sidmotvind. Rätt rejäl sådan men vi var ju laddade och pigga allihop så det gick ändå att köra på i rätt fart. Man drar iväg snabbt i början när motorcyklisten har släppt och det blir lätt ryckigt men jag hade inga problem att haka i och köra. Den här motvindskörningen ner till Jönköping var rätt krävande och en lärdom som jag tar med mig är att trycka i mig mer energi under den här sträckan, fast kroppen känns ok och det känns direkt osmakligt med mer socker. Jag drog sönder mig rejält under den här biten och fattade det först när vi började köra i rondellerna i Jönköping. Tror vi hade tappat ett par stycken här också, man hinner inte riktig reflektera över när andra försvinner utan är rätt självfokuserad i sådana här lägen.
90 sekunders stopp, dags att fylla på saker för resten av loppet. Ragnars familj klockar och talar om tiden. Jag öste ur allt jag hade i ramväskan och fyllde på med nya bars/gels osv, svepte en Gainomax och tryckte i mig en lasagnerulle. Fiskade upp de gel som blivit över och pulade ner i fickorna. Satte i 4 vattenflaskor (2st 1-liters och 2st 0,75 l) i hållarna. Kände faktiskt att jag hade tid över när de skrek 90 sekunder så är nöjd med hur jag fixade depån. Ragnars barn har detta som arbetsuppgift varje år, undrar om de kommer vilja köra själv nångång när de ser oss vuxna så i ett så tokstressat tillstånd? Det märktes att de gjort detta förut vilket var en stor vinning för oss. Alla var ute ur depån i tid. Även Pär som hade jagat ikapp oss ifrån diket. Hur det gick till vet jag inte riktigt men han måste ha vunnit dagens spurtpris. Upplevde jag 90 sekunder som vila? Nja inte direkt. Däremot var det nog bra att inte ha längre stopp så kroppen inte gick alltför djupt i mysläge. Det funkade otroligt bra i depån, superjobb av Ragnars familj.
Nu skulle ju min fight börja på riktigt. 18 mil kvar, vi har snittat på dryga 40 km/h timmen i vind och regn. Vi måste fortsätta i samma takt så det blir ingen vila. Kroppen blir lurad av att stanna till och det tar ett tag för mig att få igång maskineriet igen. Direkt efter stoppet kommer de där spökena igen, det hade jag visserligen förberett mig på men usch vad jobbigt envisa de var. Jag fick verkligen användning av de där orden ”det gör bara ont, det är inte farligt” nu. Jag hade bestämt mig för att inte sumpa klungan i år och slet mig kvar. Vi tappade någon i gänget. Det var inte bara jag som hade kört sönder mig på väg ner till Jönköping utan nu var flera av oss tvungna att ligga på rulle och fokusera på att fylla på med energi tills kroppen vaknade till liv för att kunna kliva upp på övervåningen igen. Källarvistelse, mörkt, kallt och blött. Det regnade mycket och jag började känna mig lite nedkyld. Regnet gör också att vi måste ta det extra lugnt i kurvor och rondeller då det lätt blir väldigt halt. Inte så bra när man har en tid att passa.
Full fart vid Aspa, jag hänger på Hans i kurvan. Inte så långt kvar nu! Foto Anders Tykesson
Medevi- mål
Från Medevi kommer det behövas ännu tuffare körning, ända in i kaklet. Mikko gasar i täten och ser till att vi har hastighet nog (hög). Anna kör rakt in i en vägkona som står olämpligt till i en högersväng men lyckas hålla sig kvar på cykeln på ett imponerande sätt. Det hade kunnat sluta illa där. Vi kör på och det funkar, jag orkar hänga i.
Vi rullar över mållinjen kl 19:44, 7:28 efter att vi startade 12:16. Yes!!
Jag känner en enorm lättnad över att det är över. Först förstod jag inte att vi hade klarat tiden då jag inte fixade att räkna vad 19.44 i förhållande till 12.16 betydde för oss. Hjärnan var någonannanstans. Men vi blev servade med hurrarop och glädjetjut i målfållan så det var lätt att förstå att vi hade nått vårat mål, med två minuters marginal.
Jag var genuint trött och slutkörd men också fantastiskt glad! Sådär så tårarna pockar på och du inte riktigt fattar vad du varit med om mer än att det känns riktigt bra. Att se Jessica i målet var så härligt och hon var lika glad som jag kändes det som. Sen såg jag Ulrika, Petra och en massa klubbkompisar från Hisingen & Lygnen och blev superglad över det också. Anna och jag körde in som de två snabbaste tjejerna under årets Vätternrunda, bonus för det!
Inofficell resultatlista från Vätternrundan 2016
Av 34 startande var vi 21 som kom in på 7:28 (19 killar och 2 tjejer) och de flesta andra kom också in på fina tider. Någon har fått punka, några tappade klungan osv. Inga incidenter mer än kullerbyttePär i diket, som ju var med in i mål. Grymt bra kört av alla, extremgrymt av vissa särskilt starka. Det finns ju saker att förbättra såklart men vi måste också vara supernöjda med att så många kom med in i mål. Det var rätt kassa förutsättningar att klara det här tuffa målet så jag är mäkta stolt över oss. Och över de som kom in efter oss som trampade på själva långa sträckor och ändå gjorde superbra tider. Jag är tacksam för samspelet, alla starka människor, coachningen att få in fler i rotationen hela tiden och viljan att nå målet tillsammans. Vi körde utan hjälp av några andra klungor vilket också är en fin prestation att ta med sig. Att det var tufft syns på resultaten, ingen grupp kom under 7 timmar i år vilket är ovanligt. Snitthastigheten på min Garmin visar 39,8 km/h under de 30 milen. Perfekt för att klara vårat mål. Och jag tänker ju att om det hade varit lite bättre väder, då…
Aningen för lite när jag ser sammanfattningen. Hade behövt mer på nervägen till depåstoppet. Viktig lärdom att träna på att äta lite mer inför en sådan här fight. Fick dock inte ont någonstans i kroppen och ingen krampkänning alls.
- Gels 14 (4 fram till depån och resten på kvarvarande sträcka 18 mil)
- Isostar tablett 5
- Vatten 2 l till depåstoppet, 3,5 l på resterande sträcka
- Energibars ca 4 st totalt
- Crampfix 2 st hela kapslar. Klumpat pulver på blöta fingertoppar kanske 2 st till
- Gott & blandat 1/2 påse
- Lasagnerullar 2 st
- Gainomax 1
- Sportdryck Ingen
- Grus & styrlinda Massor
Mycket fokus har varit på att klara detta och man gör inte det på egen hand. Det känns viktigt att säga tack till:
- Alla i Lygnen, ni är värda fria gel och salta fiskar resten av året! Det kanske behövs inför ännu hårdare pass nästkommande år:)
- Alla familjer och vänner runtomkring som stöttat oss alla i vår satsning, ni är värda pussar och kramar och era respektives närvaro under en tid tills det är dags igen.
- Aktivitus och Richard för excellent träningsupplägg.
- Mina nära och kära som berikat mig med ett starkt pannben och mycket jävlaranamma. Tack också till mina ben för att de ställer upp på sådant här.
- Jessica, du har en särskild plats i mitt cykelhjärta. Nästa gång är du med i fysisk form.
- Alla andra som har peppat, hejat och trott på mig i den här satsningen. Ni är fantastiska och ger energi, jag hoppas kunna peppa er tillbaka i någon form när det behövs.
Du är så grym Marie!! Så sjukt imponerad av dig. Lycka till nu med dina lopp i sommar så ses vi i höst om inte förr.
Kram!