Jag hjärta vintercykling!

Det kanske är mer rättvist att hänvisa den här hyllningen till höstcykling istället för vintercykling med tanke på att det är barmark och några plusgrader fortfarande. Men! Det spelar inte så stor roll, budskapet i inlägget är att slå ett slag för utecyklingen under en period på året när det är som mörkast och förmodligen som allra enklast att hitta ursäkter för att inte ge sig ut. Här är lite motargument och pepp för att ge dig ut;
 
Det är kallt!
Nja, det behöver det ju inte vara. På med bra ullsockor, köp ett par bra vinterskor, skaffa värmesulor, rota fram underställen, buffarna och sätt på dig ett par justa vinterhandskar. Är det fortfarande kallt, prova att cykla på lite så du får upp värmen och behåller den. Men charmen med vintercykling är ju att klä på sig tillräckligt så att du inte behöver känna nån press på att hetsa med hastigheter eller watt och annat, det går ju liksom inte lika fort att färdas på en cykel med dubbdäck och skärmar och lampor och sånt. Och det är helt ok! Det är mer njutningsfullt än vad man kan föreställa sig att känna full acceptans för låga hastigheter och snacktempo och att köra med de som annars kan dra ifrån en på ett tramptag. På vintern är det liksom en annan grej och väldigt gemytligt!
Det är smutsigt!
Jo det kan det förvisso vara men allt går ju att tvätta, eller hur! Sätt på stänkskärmar på cykeln så blir det lite mindre att vaska när du kommer hem. Se det som en gratis peeling om det stänker grus och annat i ansiktet, det finns de som betalar dyrt för att gå och få sånt insmort. 
 
Jag har ingen vintercykel!
Bara att införskaffa. Köp en begagnad om du inte vill eller kan köpa en ny. Du kommer att ha bra nytta av den och det är ju en investering i dig själv så det håller inte som ursäkt. Dra in på nåt annat och prioritera denna cykel! Har du en vintercykel kan du också utforska otrafikerade grusvägar och stigar. Det är en upplevelse du kanske inte tar dig tid till under sommaren om du är landsvägsinriktad. 
Det är osäkert väder!
Jo. Men vad är egentligen skillnaden mot sommarhalvåret? Inte mycket. Givetvis är det beroende på i vilken landsdel du bor men bor du i Norrland är ju den verkliga cykelsäsongen inte så lång i vilket fall som helst:o) Det kan lika gärna bli vackert väder och det finns inget härligare än att cykla ute när det är kyligt i luften och solen skiner. Det är någon sorts magi över det. Bonus om det är frost eller lite snö som ytterligare förgyller vyerna. Det är som att cykla i 3D-vykort och det måste upplevas, så ofta det går. Ge dig ut tidigt på morgonen så är trafiken oftast lite lugnare, då får du njuta av lite mer av lugn och ro än annars. Har du tur får du också uppleva massor av olika väderlekar på en och samma runda, allt kan hända -regn, snö, hagel, solsken, regnbåge, värmande solstrålar, stormvindar, vindstilla och så vidare. Det kan verkligen bli en helhetsupplevelse!
Jag vill ha sovmorgon på helgen och det är ju inte ljust så många timmar så det är ingen mening att ge sig ut! 
Nej, den ursäkten håller verkligen inte. Varje kilometer är en mer än ingen så ge dig bara ut! Ta sovmorgon en av helgdagarna, det räcker gott. 
 
Så nu är det bara att ge sig ut och rulla i vinterlandet!
 
Själv laddar jag just nu för att ge mig ut en sväng i morgon bitti. Sen blir det diverse svettpass inomhus i veckan. Nästa helg blir det en favorit - ett besök i Falun för att cykla i Velodromen och om en dryg månad blir det Ablocs Winter Challenge (VinterVättern) , en vinterrunda på 34 mil. Med andra ord - mycket skoj som ligger framför mig, hoppas du har nåt kul inplanerat också.