Vårsummering!

Oj här var det länge sedan jag var. En lång och seg vinter har följts av en intensiv och rolig vår och nu är det sommar redan, i alla fall på pappret. Det har minst sagt varit full fart under maj och juni på cykelfronten. Vi har i princip tävlat varje helg sedan vi inledde säsongen med Kinnekulleloppet i slutet av april. Tiden har flugit förbi och det är dags att summera min första tid som cyklist i damelitklassen. 
 
Under våren har jag kört (lite olika lopp för oss i teamet);
  • Kinnekulleloppet
  • Dalslands XC
  • Göteborg 3 dagars - Grand Prix, Göteborgsgirot och Girot mtb
  • Kungälvsrundan (bara jag, övriga i teamet var i Uppsala och körde GP)
  • Ystadtempo och Vincoloppet
  • Wänershof 3 dagars - Backprolog, GP och linje
  • Stockholm 4 dagars - Kringeltempot, Falkenloppet, Arlanda GP, Nationaldagsloppet/Markimlinjet
  • Tjejvättern och Halvvättern
  • Vätternrundan (körde bara halva)
  • SM Tempo och linje
Hm när jag tittar på den här listan så förstår jag ju varför benen under våren ofta har känts som wettextrasor:o) Det här med att tävla är ju väldigt roligt. Och ganska slitsamt. Till skillnad mot t ex Vätternträning så innebär ju tävling mycket ryck, igångdrag och rejäl hårdkörning i backar och kantvind. Detta varvat med ibland väldigt lugn körning. Det är helt annorlunda mot klungkörning och motionsloppscykling där fartökningar sker mer kontrollerat och skonsamt. Förra året körde jag ju också mycket tävlingar och lopp men inte lika många intensiva tävlingar, det är stor skillnad på att köra i elit mot i veteranklassen. Jag kan väl med viss motvilja också konstatera att kroppens återhämtningsförmåga tyvärr inte ökar med stigande ålder även om jag generellt sett är i bra form för att vara 44:)  
Dags för race, fokus. Photocred Jim Berg
 
Det är också min första säsong där jag kör i ett team. Det mest annorlunda med det är att lägga sig själv lite åt sidan och göra sin del av arbetet för att det ska gå bra för teamet som helhet, inte fokusera på sin egen placering i första hand. Lagarbete bygger ju på taktik och samspel för att det ska bli bra. Tidigare har jag ju bara behövt att tänka på mig själv men jag måste säga att det är grymt kul att vara del i vårt team, vi synkar bra och har kul ihop. Vi lägger alla ner många timmar på vår fritidsaktivitet och arbetar heltid parallellt med denna satsning, därför känns det extra viktigt att ha roligt tillsammans och inte glömma bort varför vi alla en gång började att cykla. Och andra lägger många timmar på oss, vi har grymt fin uppbackning av såväl sponsorer som ett stöttande crew. Utan dem vore vi sönderslitna och hålögda. Det betyder mycket att kunna fokusera på att köra tävlingarna och inte rigga med allt runtomkring. 
 
Glada tjejer vid SM linjet. Photocred Nicklas Johansson
 
Hur har det då gått hittills? Som team har vi utvecklats en hel del på kort tid, vi är tre i damlaget (Catta, Jeanette och jag) som tävlat aktivt och i vissa sammanhang har vi i jämförelse med de större teamen varit decimerade. Detta till trots har vi försökt att sätta lite färg på loppen och vara aktiva. Som lag hann vi inte köra ihop oss innan tävlingarna började så vi har fått göra det längs med resans gång. 
 
Det tog några gånger innan jag själv kom in i det hela och de första loppen var jag glad att ta mig i mål och inte komma sist i startfältet. Jag har hållt mig ungefär i mitten av resultatlistan på tävlingarna vi kört - något jag är nöjd med med tanke på att det är första säsongen i elitklass och att nivån är hög. Teamet har haft Jeanette på pallen ett flertal gånger vilket är fantastiskt roligt! Jag har ju också stått på pallen ett par gånger om än i lite mindre tävlingar/lopp. Plus att jag var med och satte nytt tidsrekord på Tjejvättern (dock inte med teamet utan med andra starka tjejer i SubXX). 
Photocred: Jim Berg (1 och 2) och Cecilia Hansen (3)
 
Det fina med att vara en del av ett lag är att det betyder mer att kunna bidra till att just laget placerar sig i toppen, det handlar ju om att köra för den som har bäst form och möjligheter. Flera gånger har störst fokus varit på att köra för Jeanette (som bl a är grym på att spurta) på olika sätt. Här tycker jag att vi hittat rätt allt mer och mer och det känns superkul att bidra till laget genom t ex att dra upp till en spurt eller gå på någon utbrytning och spara teamets krafter genom att övriga i vårt lag inte behöver jaga ifatt utan låta andra lag göra det. 
 
Det har gått bra för oss! Vi har ju flera pallplaceringar under våren och nu senast fick vi med oss ett brons från SM-tempots lagtävling. Då ska man veta att jag själv blev hindrad av en servicebil/flaggvakt under loppet och var tvungen att köra rakt fram istället för att bromsa rakt in i bilen. Sedan fick jag slösa tid på att vända och starta igång på nytt. Vår tidsmarginal för att få bronset var väldigt liten så hade den varit på fel sida hade jag blivit VÄLDIGT irriterad. Nu slutade det ju väl och fatta - vi vann en riktig lagSM-medalj!! Och sen tog Jeanette en 5e plats på linjeSM i supertuff konkurrens. Hoppas ni fattar hur grymt bra det är. Min insats på linjet var att stå för en utbrytning där jag körde med två tjejer som inte ville hjälpa till, jag drog då runt med dem en ganska lång stund och bidrog till att det hände något i loppet plus att andra lag fick jaga ikapp oss. Som mest låg vi 1:10 före klungan och hade det varit andra, mer dragvilliga med, hade det avståndet kunnat öka och det hade blivit jobbigare för de andra att jaga ifatt oss. Vi var med och tävlade helt enkelt istället för att bara ligga med. Jag tycker verkligen att vi ska vara nöjda med våra prestationer hittills.
 
Länk till linjeloppet (damernas start 4:00 in i sändningen, utbrytning start 4:36 in i sändning, upplösning 7:47 i sändning, Jeanettes 5e plats 7:49 in i sändning)
 
Prisutdelning SM lagtävling tempo Photocred: Jim Berg
 
Nu gasar vi vidare mot kortbaneSM den 4 juli i Borås. Vi fortsätter att trampa och njuta av tillvaron som cyklister i Giro Cycle Team!
 
P.s till alla tjejer - våga börja tävla, vi har verkligen superkul och alla är nybörjare någon gång så våga ta steget. Fråga någon av oss om ni undrar något, vi hjälper gärna till.