Aktivitusuppföljning - flipp eller flopp?

Igår var jag på uppföljning på Aktivitus, jag har ju haft ett träningsschema nu sedan i mitten av november (16 veckor) med förhoppning att jag ska kunna utveckla mig lite mer inom cyklingen. Mitt schema har innehållit mellan 4-6 pass i veckan, med olika upplägg och syfte med passen och har baserats på mina egna testresultat som jag hade i oktober då jag sist var och gjorde tester. 
Jag kör vo2-test i oktober, utom tävlan i diverse skönhetstävlingar:)
 
Jag har ju inte tränat så strukturerat tidigare så det är lite nytt att gå och testa sig och få svart på vitt hur jag är skapt och i vilken form jag är i. Det går liksom inte att smita undan sina egna testresultat utan det är ju rätt avslöjande hur man har tränat eller inte när uppföljning ska göras. Att få hjälp med struktur är ett jätteplus. Jag har, liksom många andra, en viss utmaning i min vardag med att få mitt arbetsliv att gå ihop med ett intensivt träningsupplägg. Särskilt som jag reser en hel del i tjänsten, har en chefstjänst och ganska ofta "är behövd" på tider utanför 8-17. Jag får använda min kreativitet när jag planerar träningen för att få det att funka och också vara hållfast i hur viktig träningen är för att jag ska må bra. 

 
Att gå på ett träningsschema ska ju egentligen innebära att jag själv styr över träningstillfället och kör exakt enligt det upplägg som står på schemat. Här har jag ju inte lyckats med det till 100% i och med att jag rest mycket i jobbet men har försökt att hitta alternativa träningsmöjligheter som motsvarar upplägget på passen i så stor utsträckning som möjligt. Jag skulle väl säga att jag hållt mig till schemat till ca 80% och det är väl så mycket jag med planering och god vilja har kunnat få till. En stor fördel för mig med att ha ett träningsschema är att det är lättare för mig att bestämma mig för att verkligen prioritera min egen träning och blir därmed noga med att sätta gränser kring mig själv, jag prioriterar inte bort träningen som det kan bli annars. På det sättet får jag balans mellan jobb och mina egna behov. Det gäller att hitta sina sätt när livet pockar på och kräver tid till många saker samtidigt. 
 
Nåväl, hur har jag upplevt schemat nu då? Jag måste säga att det har varit en bra balans mellan hårda pass, långpass och vilotid. En reflektion jag gjort är att jag knappt varit sjuk denna säsong, mot föregående säsong då jag fick förkylning stup i kvarten. Det tar jag som ett bra tecken på att schemat och upplägget varit bra. Det har egentligen inte funnits några tråkiga pass tycker jag, man får försöka hitta det positiva i vetskapen av att varje pass förmodligen ger något och uppskatta att det är lite variation i det från gång till gång. 
Många sidor är det..med förklaringar till alla pass i schemat och syftet med dem
 
Resultatmässigt är det ju lite spännande att se om det verkligen har hänt något på dessa 3,5 månader eller inte? Testerna jag gjorde igår visade att jag har förbättrat min ftp (tröskelvärde)med 4,5 %, vo2 (syreupptag) med 15% och hade även bättre resultat på wingate-testet (uthållighet/anaerob effekt) med 3,5-6%. Procentuellt, i jämförelse med mig själv, såg det vad jag förstår alltså rätt bra ut med dessa ökningar. Det innebär ju nu att jag får höja mina träningsvärden och börja utgå från lite nya wattsiffror och pulssiffror när jag får mitt nya träningsschema om några dagar, som Richard Larsén på Aktivitus sätter ihop till mig. Det känns spännande att se vad han hittar på den här gången, jag har själv fått ange vad mina mål är och hur mycket jag kan träna på ett ungefär. Richard kom själv 2a på SM förra året så jag har stor tilltro till hans förmåga att bedöma hur jag ska träna och det verkar ju ha funkat rätt bra med det jag gjort under vintern.
 
Jag är riktigt nöjd hittills och kan verkligen rekommendera andra som behöver hjälp att hitta en bra struktur i sin träning att gå och göra tester och få hjälp med ett program. Det är ett väldigt bra sätt att få lite mer krut ur de där timmarna man ändå lägger ned på att träna. Varför inte se till att man blir lite bättre i relation till sig själv om man ändå kämpar på tänker jag. Det kan hjälpa vem som helst och är värt den peng man betalar. Det går ju även att använda friskvårdsbidrag så bara att nyttja. 
 
Puh, det var ju skönt att det märktes att jag har investerat rätt mycket tid och energi till att utveckla mig i vinter. Det ger en bra motivation att köra på även under våren och cykelsäsongen och att försöka nå mina mål (jag verkar till viss del ha glömt bort att jag anmält mig till Ironman i augusti och jobbar på att hitta motivationen till att kasta mig i bassängen).